Pozlama en basit tanımıyla fotoğrafın aydınlık veya karanlık çıkması olarak tanımlanabilir. Daha geniş olarak tanımlayacak olursak; denklanşöre bastığımız anda diyafram belli bir süreliğine açılır bu süre zarfı içinde buradan geçen görüntü sensöre düşer. Sensöre düşen ışık miktarı pozlamadır.
Pozlama yaparken dikkat etmemiz gereken bazı ayarlar bulunur.
Bunlar;
1. Diyafram,
2. Enstantane
3. ISO ayarlarıdır.
Pozlama, fotoğraf kalitesini doğrudan etkilediği için çok dikkatli yapılmalıdır. Eğer pozlama az yapılırsa görüntü karanlık çıkar, buna karşılık çok yapıldığı takdirde ise görüntü aydınlık çıkar ve fotoğraftaki detaylar kaybedilir. Genelde otomatik pozlama kullanılmasına rağmen bazı durumlarda bu kullanım doğru sonuçlar vermez, fotoğrafçıyı yanıltabilir. Bu nedenle böyle durumlarda poz telafisi yöntemi kullanılır.
Poz telafisi ?
1.
Bu soruya verilebilecek cevap; otomatik pozlamanın yanıldığı durumlarda bu ölçüme müdahale etme özelliğine poz telafisi denir. Fotoğraf makinalarında genelde EV kısaltmasıyla belirtilir. Başlangıç değeri tüm makinalar için sıfır değeridir.
2.
Pozlama telafisi değerleri fotoğraf makinesinin türüne ve kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Bu işlemi makinalarda bulunan pozometre ayarından yapabilirsiniz. Çekmek istediğiniz konuya isteğinize göre + veya – değerler vererek ayarlamayı yapabilirsiniz. Vereceğiniz değeri bulmak için en mantıklı yol deneme-yanılma yönüyle pozlama yapmaktır.
3.
Daha sonra çektiğiniz fotoğrafları kontrol edip en uygun olan fotoğrafı seçebilirsiniz. Bu yöntemin de yeterli olmadığı durumlarda makinanızı manuel moda alarak da doğru pozlamayı yapmak mümkün olabilir.
Bir yanıt bırakın